Koreai arcápolási rutin

Koreai arcápolási rutin

Mi a koreai nők gyönyörű bőrének titka?

Legyünk őszinték: a nyugati nők többsége értetlenül, és talán egy csepp irigységgel nézi a koreai nők kifogástalan, ránctalan, ragyogó bőrét. A tinik arca nem hemzseg mitesszerektől, az érettebb korosztály pedig ránctalan. Szinte zavarbaejtő, mennyire kortalanok, hiszen a számunkra megszokott, korosztályokra jellemző bőrproblémák náluk nem jelentkeznek, így gyakran még az évtizedet is nehéz megtippelni egy koreai nőről. Sokan azzal intézik el a kérdést, hogy nekik genetikailag más a bőrtípusuk, ez azonban nem igaz! A szépség titka a bőrápolásukban rejlik, a válasz azonban nem valami csodaszer, hanem jóval összetettebb:

1. A szemlélet.

A nyugati szépségápolás problémafókuszú, azaz "akkor teszünk valamit, ha már baj van", ráadásul olyankor hajlamosak vagyunk radikális megoldásokhoz fordulni a minél gyorsabb eredmény érdekében. Koreában az arcápolás - fiúknál-lányoknál egyaránt! - már a gyerekkorban elkezdődik és a célja a bőr természetesen egészséges állapotának megőrzése. A kortalanságra visszatérve tehát nem azért ránctalanok az idősebb koreai nők, mert fantasztikus ránctalanító krémük van, hanem egyszerűen megőrzik a fiatalos, ránctalan arcbőrt!

2. A kozmetikumok minősége.

Koreában a természetes szépségápolás évezredes hagyományokon nyugszik, az utóbbi évtizedekben pedig a koreai szépségipar innovatív koncepcióival és sosem látott tudományos eredményeivel fényéveket vert a nyugati kozmetikai márkákra. 

3. Az arcápolás módszere.

Igen, ez a híres "koreai 10 lépéses rutin", mely az elmúlt évtizedben a nyugati féltekére is elhozta a kortalan szépség ígéretét.

Nézzük tehát, pontosan mit kell tennünk azért, hogy 50 felett is 30-nak nézzünk ki! A magyar nők túlnyomó többségéről elmondható, hogy kimaradt a gyerekkortól induló tudatos bőrápolás. A tinédzserkori bőrproblémák leküzdése kisebb-nagyobb maradandó bőrkárosításai után a hazai nők többsége a 20-as, 30-as évek természetes szépségét abszolút minimál kozmetikával vészeli át, majd amikor megjelennek az első ráncok és öregségi foltok a bőrön, akkor többnyire valamilyen arckrémbem keresik a megoldást. Ebből a perspektívából elsőre már a koreai rutinban használt, egyelőre ismeretlen funkciójú arcápoló szerek mennyisége is ijesztőnek fog tűnni, a piacon elérhető gyártók, termékek és hatóanyagok száma pedig garantáltan teljes tanácstalansághoz vezet majd. Ahhoz, hogy az eddig megszokott arcápolásról átválthass egy sokkal hatékonyabb módszerre, fordított sorrendben kell tehát kezdened az ismerkedést:

1. A koreai rutin módszertana.

Mire van belőle szükséged és hogyan alkalmazd?

2. A koreai kozmetikumok.

Ha már eldöntötted a saját arcápolási rutinod lépéseit, kiválaszthatod a bőrtípusodnak és korosztályodnak megfelelő termékeket.

3. Az arcbőröd természetes egészségének helyreállítása.

Ha évtizedeken át elhanyagoltad a bőrápolást, biztosan maradandóan károsodott az arcbőröd és a jelenlegi bőrproblémáidnak ez a legfőbb oka. Megfelelő hatóanyagokkal azonban a károsodások jelentős része helyreállítható!

A 10 lépéses rutin elemei

Amilyen népszerűvé vált ez az arcápolási rendszer, annyira következetlenek a vele kapcsolatos információk. Ha most ismerkedsz ezzel a módszerrel, nincs könnyű dolgod, hiszen egy gyors keresés és pár kattintás után legalább 5 eltérő listát fogsz találni a 10 lépéses koreai rutin elemeiről és sorrendjéről - és akkor még nem is említettük a variációkat, azaz az 5-, 6-, 7, 8-, vagy 12-lépéses rutinokat. Kezdjük tehát az alapoktól, ismerjük meg a koreai arcápolási rutin fontosabb területeit!

  1. Tisztítás
  2. Előkészítés
  3. Táplálás
  4. Védelem

Tisztítás

A koreai szépségápolásban az arctisztítás az alapja a bőr egészségmegőrzésének. Itt aztán nyoma sincs a nyugati szépségápolásban sajnos hagyományosnak számító durva bőrrombolásnak, agresszív sminkeltávolítóknak, szárító tonikoknak, védőréteg-pusztító bőrradíroknak és más borzalmaknak. A koreai rutin tisztítás fázisa az első 3 lépés a 10 közül.

1. lépés: Olajos arclemosó

Az olajos arclemosó a koreai arcápolás alapja. Ne ijesszen meg, hogy olajos - minden bőrtípusra használható és nem marad utána olajos az arcod! Fellazítja és eltávolítja az arcbőrről az olajos/zsíros szennyeződéseket, például sminket, fényvédőt, faggyút, stb. Az arcbőröd hálás lesz, ha olajos arclemosóra cseréled az eddig használt sminklemosódat.

Hogyan? Az olajos arclemosót mindig száraz arcbőrre vidd fel kézzel, majd gyengéden masszírozd az arc és nyak bőrébe. Ha sminkeltél, a szemek és ajkak környékén alaposabban, hogy feloldja a szemfestéket és rúzst. Ezt követően kevés langyos vízzel az arcodat finoman átdörgölve képezz belőle emulziót, majd öblítsd le vízzel.

Mikor? Az esti arcápolás során mindenképp. A hagyományos 10 lépéses koreai rutinban a reggeli arcápolásnak is a része az olajos arctisztítás, de ez elhagyható. Mi elsősorban zsíros arcbőr, túlzott faggyútermelés esetén javasoljuk a reggeli használatot.

2. Vízalapú arctisztító

A kettős arctisztítás 2. lépése. A vízbázisú arctisztítók jellemzően hab, vagy gél állagúak és egyrészt az olajos lemosásból az arcon maradt sminkmaradványok és egyéb olajos szennyeződések végső eltávolítására, szolgálnak, másrészt a vízben oldódó szennyeződések, például kosz és izzadság eltávolítását végzik.

Hogyan? A habzó arctisztítót kevés vízzel a tenyeredben habosítsd fel, majd gyengéd, körkörös masszírozó mozdulatokkal tisztítsd meg vele a nedves arcod, végül öblítsd le langyos vízzel.

Mikor? A reggeli és esti arcápolás során egyaránt.

Az olajos és vízalapú arctisztítókról általánosságban elmondhatjuk, hogy alapvetően kíméletesen tisztítanak. Emellett számtalan különböző formulában elérhetőek, melyek egyrészt speciális igényeket elégítenek ki (pl. alacsony pH érték, BB krém eltávolító, vegán összetevők, stb.), másrészt pedig különböző bőrproblémák célzott kezelését is segítik (pl. gyulladáscsökkentő, hidratáló, hámlasztó hatás). Kombinált arctisztítók is kaphatóak, amelyek egyben tartalmazzák a dupla arctisztítás mindkét lépését, ezeket azonban mi általános használatra nem ajánljuk, inkább utazáshoz célszerű használni. Léteznek kifejezetten reggeli arctisztítók is, amelyek a normál vizes arctisztítóknál is jóval gyengédebb formulát tartalmaznak.

3. Hámlasztás 

A fizikai és kémiai hámlasztás a pórusok tisztításával és az elhalt hámsejtek eltávolításával láthatóan világosabb és egyenletesebb tónusú, simább arcbőrt eredményez. A rendszeres hámlasztás elősegíti a bőr természetes megújulási folyamatait, valamint megkönnyíti az arcápolás következő lépéseiben bevitt hatóanyagok hatékonyabb felszívódását. Az enzimes hámlasztók, valamint a savas kémiai hámlasztók közül az AHA és kíméletesebb társa, a PHA elsősorban a bőr felszínén fejtik ki hatásukat, simább, egységesebb bőrképet eredményezve. A szintén savas kémiai hámlasztó BHA a bőr mélyebb rétegeiben, a pórusok mélyén hatásosabb, így elsősorban a mitesszerek, aknék, tág pórusok kezelésében hatékonyak. A fizikai hámlasztók, bőrradírok új generációja kíméletesen távolítja el az elhalt hámsejteket a bőrfelszínről.

Hogyan? A koreai nők hámlasztás előtt gyakran szaunáznak, vagy forró fürdőznek. A meleg, felpuhult arcbőr és a kitágult pórusok felerősítik a hámlasztás hatékonyságát, ezért hasznos lehet előtte egy arcgőzölés, vagy akár csak egy gyors, forró törölközős arcmelegítés is.

Mikor? Heti 1-2 alkalommal, az esti arcápolás során. 

Összefoglalva tehát a koreai arcápolási rutin tisztítási fázisa elsősorban az alapos, kíméletes tisztításra, valamint a rendszeres bőrmegújításra fókuszál.

Előkészítés

4. Toner

A tonizálásnak a hagyományos nyugati arcápolásban nincs megfelelője (a koreai tonert véletlenül se tévesszük össze a hasonlóan csengő nevű arctisztító tonikkal!). A toner, más néven skin, vagy skin softener előkészíti a megtisztított arcbőrt a tényleges arcápoláshoz. Eltávolítja az arctisztításból esetleg hátramaradt apróbb szennyeződéseket, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy kiegyenlíti a bőr pH-értékét és megkezdi a nedvességfeltöltést. Miért fontos ez? Általában a száraz-nedves szivacs, vagy a kiszáradt virágföld analógiáját szokták használni a szemléltetéshez, miszerint a száraz felület jóval nehezebben szívja magába a nedvességet, mint amikor már nedves. A toner tehát az arctisztítás után "előnedvesítéssel" készíti fel az arcbőrt a további kozmetikumok hatékony befogadására. A koreai rutinnal ismerkedve hajlamosak lehetünk alábecsülni a toner szerepét, ez azonban hiba lenne! Ez a híg folyadék sokkal hatásosabb, mint elsőre gondolnánk. Hogy mennyire? Annyira, hogy a divatos "7 Skin" eljárás követői a kezdeti nedvesítés után a tonerrel folytatják a hidratálást is: egymás után hétszer ismétlik meg a toner arcba paskolását, viszont a koreai rutin összes hátralévő lépését elhagyják, az eredmény mégis egészséges, hidratált arcbőr!

Hogyan? Vattakoronggal vidd fel egyenletesen a megtisztított arcbőrre, vagy pedig tenyeredből vidd fel a bőrre és ujjhegyeiddel gyengéden paskold a bőrödbe. Utóbbi módszer hívei szerint a kéz melege megkönnyíti a toner összetevőinek mélyebb felszívódását, ezért előtte tenyereidet összedörzsöléssel érdemes felmelegíteni, az arcodba paskolás közben pedig tenyérrel is pár másodpercig "belepréselheted" bőrödbe a tonert.

Mikor? Reggel-este, az arctisztítást követően.

Táplálás

Végre elérkeztünk ahhoz a szakaszhoz, ahol az érdemi "kezelés" történik: a következő lépésekben kerülnek az immár egfelelően előkészített arcbőrbe azok a hatóanyagok, amelyek a bőr egészséges állapotának elérését és fenntartását, ezen keresztül pedig a természetes, sugárzó szépséget biztosítják. Vágjunk is bele!

5. Esszencia

Az esszencia szintén nem létező kategória a nyugati arcápolásban, a koreai szépségápolásnak azonban meghatározóan fontos eleme, a koreai rutin szívének is szokás nevezni. Meghatározhatatlansága miatt toner-szérum keverékeként is szokták kategorizálni, mi azonban ezzel nem értünk egyet, mivel mindhárom terméknek eltérő a funkciója. Ez a könnyed állagú kozmetikum alapozza meg az ápolási lépéseket. Hidratáló, öregedésgátló és bőrképjavító összetevőkben gazdag, előszeretettel használnak fermentált összetevőket - a legjobb termékekben akár több, mint 100 félét! Híg állagának és az összetevők alacsony molekulaméretének köszönhetően hatóanyagait mélyen bejuttatja a bőrbe. Az esszencia a hidratálás első lépése (bár ez nézőpont kérdése, mert a toner is tekintető a hidratálás kezdetének). Funkciója a bőr állapotának általános javítása, ezen túl a sejtmegújulás elősegítése. Vannak, akik szerint ez a lépés elhagyható, míg mások szerint elengedhetetlen. Mi az utóbbi táborba tartozunk, szerintünk a pár csepp esszenciát látványosan meghálálja az arcbőr. 

Hogyan? Cseppents pár cseppet a (lehetőleg felmelegített) tenyeredbe, majd finoman paskold az arc és nyak bőrébe.

Mikor? Reggel-este a tonizálás után.

6: Kezelés

Az általános kondicionálás után következik a bőrproblémák célzott kezelése. A koreai rutin 6. lépésben a rendkívül magas hatóanyagtartalmú szérumoké, boostereké és ampulláké a föszerep. A magas koncentráció miatt ezekből a kozmetikumokból is elég néhány cseppet használni a problémás bőrterületeken. A ráncok, aknék, pigmentfoltok, gyulladások, szárazfoltok és egyéb panaszok mindegyikére remek szérumok léteznek. Egy kezelés során nyugodtan használhatsz többféle készítményt is a bőr különböző területein a helyi problémák kezelésére.

Hogyan? A kezelendő bőrfelület méretétől függően akár az ujjaiddal, akár kisebb eszközzel, például fültisztító pálcikával vidde fel az arcbőrre.

Mikor? Reggel és este egyaránt lehet, a bőröd aktuális állapotától függően. A hatékony felszívódás érdekében mindenképpen legalább az arctisztítás és tonizálás előzze meg!

7. Fátyolmaszk

Elérkeztünk a kedvenceinkhez! :) Ha az esszencia a koreai rutin szíve, a fátyolmaszkokat a koreai rutin lelkének szokták nevezni. Ha koreai arcápolásról esik szó, elsőre biztos, hogy mindenkinek fátyolmaszk fog az eszébe jutni, hiszen ez az arcápoló használatát tekintve teljesen eltér minden megszokott kozmetikumtól és óriási szerepet játszott a koreai szépségápolás világhódításában. Bár maga a fátyolmaszk több száz éve létezik, mai karrierét termékmintaként kezdte, ugyanis néhány gyártó egyszer használható textillapba itatva kezdte osztogatni szérumait. A vásárlók azonban megkedvelték az arcápolás eme újszerű módját, a gyártók megérezték a lehetőséget és hatalmas fejlesztési harc kezdődött. A mai fátyolmaszkokról nyugodtan kijelenthetjük, hogy az összes kozmetikai termék közül a legszélesebb, legváltozatosabb a palettájuk. Az egyszerű, természetes esszenciát tartalmazó fátylaktól kezdve az elképesztően komplex összetételű funkcionális maszkokon át a többlépcsős kezelésig, vagy az arckontúr formáló V-maszkig minden megtalálható. Tradicionálisan ugyan a koreai rutin 7. lépésébe soroljuk a fátyolmaszkot, funkciójától és hatóanyagaitól függően más lépéseket is helyettesíthet, a legjobbak pedig önmagukban felérnek egy komplett kozmetikai kezeléssel. A fejlődés töretlen, a választék zavarbaejtően nagy, egyvalami azonban nem változott: a fátyolmaszkolás relaxáló élménye, melynek a termékcsalád népszerűségét köszönheti.

Hogyan? Simítsd a maszkot az arcodra és hagyd hatni a gyártó által meghatározott ideig (általában 10-20 perc, de egyes maszkoknál akár 1 óra is lehet). 

Mikor? Nem függ napszaktól. A fátyolmaszkolást mindig előzze meg arctisztítás és lehetőleg tonizálás is. Léteznek napi felhasználásra szánt maszkok, melyeket nevüknek megfelelően akár minden reggel, vagy este érdemes használni. Ezek elsősorban hidratálnak, másodsorban a hatóanyagaiktól függően egyéb jótékony hatással is lehetnek az arcbőrre. A funkcionális, bőrproblémakezelő maszkokat általában heti 2-4 alkalommal érdemes használni, a bőr állapotától és a hatóanyagoktól függően. A komplex kezelést nyújtó maszkokat pedig néhány órával az esemény előtt, amikor csúcsformában szeretnél lenni :)

8. Szemkörnyék ápolás

A szem körüli érzékeny, vékony bőrréteg különleges törődést igényel. A rutin 8. lépése a hidratáláson túl a sötét karikákat, táskákat és szarkalábakat veszi célba. A hagyományosnak számító szemránckrémek mellett ma már itt is igen széles palettáról válogathatunk a hidrogél, vagy fátyol anyagú tapaszoktól (eye patch) az éjszakai szemmaszkokig. A szemmaszkok a bőrápoláson túl kényeztető élményt is kínálhatnak, például kellemesen melegítő, vagy megnyugtatóan hűsítő élmény formájában.

Hogyan? A krém, gél, vagy folyadék állagú szemkörnyékápolókat ujjheggyel, vagy a terméhez mellékelt applikátorral gyengéden masszírozd bele a szem körüli bőrbe. A tapaszokat helyezheted a szem alá, de az arc más területein, például homlokredőn, mosolyvonalon is remekül használhatóak.

Mikor? Csak rajtad és a szemkörnyéked állapotától múlik. Az esti rutinba mindenképp érdemes egy jó szemránckrémet, vagy szemmaszkot belevenni. Reggel pedig ha kialvatlanul, duzzadt szemkörnyékkel, vagy sötét karikákkal ébredsz, egy szemkörnyékápoló tapasz gyorsan rendbe tudja hozni a kinézeted anélkül, hogy megakadályozna a szokásos reggeli ténykedésedben.

Védelem

Kitartás, mindjárt a végére érünk! A kezelés után már csak az arcbőr megfelelő védelméről kell gondoskodni. 

9. Hidratálás

Az arcápolás befejező hidratáló lépéséhez emulzió (emulsion), balzsam (lotion), gél, vagy krém állagú hidratálókat használhatsz, ezektől lesz ruganyosan telt hatású a bőröd. Az esti arcápolást a legjobb egy éjszakai maszkkal zárni. De miért a védelem része a záró hidratálás? Természetesen ezek a készítmények is ápolják a bőrt, azonban emellett arról is gondoskodnak, hogy a korábbi lépésekben felvitt hígabb készítmények hatóanyagai a bőrbe zárva maximálisan kifejthessék hatásukat. A jobb éjszakai maszkok az egész éjszakán át képesek gondoskodni a védelemről és megakadályozni a kiszáradást. Az arcbőrben alvás közben jelentős regenerálódási/megújulási folyamatok zajlanak, ezek hatását az éjszakai maszkok jelentősen képesek felerősíteni.

Hogyan? A hidratáló állagától függően tapicskold, vagy masszírozd az arcbőrbe.

Mikor? Reggel-este. Nappalra inkább egy könnyed balzsamot, vagy krémet érdemes választani, estére pedig az éjszakai maszk a tökéletes választás.

10. Fényvédő

Az UV-sugarak bőrkárosító hatása közismert, de mi többnyire csak vízparti nyaraláskor nyúlunk a napolaj, vagy naptej után. A koreai nők ezzel szemben minden nap használnak fényvédő krémet (sunscreen) az arcukon, függetlenül az évszaktól és az időjárástól. Igen, borús időben is és zárt helyen is. Ráadásul pár óránként újabb réteg fényvédőt kennek az arcukra napközben. Lehet, hogy túlzásnak tartod, ők azonban meg vannak győződve róla, hogy az UV-sugarak képezik a legtöbb bőrprobléma alapját, ráadásul a bőr öregedéséért is a napsugarakat teszik felelőssé. Ha követni szeretnéd példájukat, számos koreai fényvédő közül válogathatsz a klasszikus sunscreenektől kezdve a fényvédő hatású hidratálókon át a BB krémekig.

Hogyan? a reggeli arcápolás végén kend az arcodra, majd szükség szerint ismételd napközben is.

Mikor? legalább olyankor használd, ha huzamosabb időt töltesz a szabadban, vagy üvegfelület mögött erős napsütésben. Ha már nem idegenkedsz tőle, folytathatod borús időben is, mivel az UV sugarak jelentős része áthatolhat a felhőkön is.

Ami a lista átnézése után elsőre feltűnhet: a tízből mindössze egyetlen lépés (a 6.-os) szolgál a kozmetikai jellegű bőrproblémák kezelésére, az összes többi általánosságban a bőr egészségének megőrzését célozza. Ráadásul elég egyszerűen: gyakorlatilag minden a hidratálásról és az UV-sugarak elkerüléséről szól. A tökéletes hidratáláshoz az alapos tisztítás és rendszeres megújítás (hámlasztás) nyitja meg az utat, a lépések sorrendje pedig úgy van kialakítva, hogy a leghígabb kozmetikumoktól haladunk a legsűrűbb felé. Ez az úgynevezett rétegzés, amely a legmélyebb rétegektől a felszín felé haladva tölti fel az arcbőrt nedvességgel és hatóanyagokkal.

Hogyan kezdjünk el koreaiul szépülni?

A 10 lépéses arcápolási rutin hallatán a legtöbb nő első, természetes reakciója a "kinek van erre ideje?!" felkiáltás. Bár a fenti listából kiderül, hogy nem kell minden egyes szépítkezéskor mind a 10 lépésen végigmenni, nem akarjuk szépítgetni: bizony, az egyperces sminklemosó+arckrém kombónál tovább fog tartani a dolog. De az eredménye is garantáltan más lesz! 

Ha úgy döntesz, megéri a bőröd egészsége és szépsége az extra időráfordítást, tapasztalatból mondjuk, hogy nem érdemes rögtön a teljes 10 lépéses rutinnal indítani! Egyrészt szinte biztosan túl macerásnak fogod érezni és pár nap után félbe fogod hagyni, másrészt ennyi hidratálót nem is igen fog egyik napról a másikra hirtelen befogadni a bőr. Sokkal jobban jársz, ha lépésről lépésre tapasztalod ki a rutin elemeit, és a saját igényeid (és időbeosztásod) alapján állítod össze a saját rutinodat!